Vår berättelse

Sparven & Co

Reportaget som blev ett företag.

Genom ett Facebookinlägg fick jag reda på att Arboga Skrivbyrå skulle läggas ned. Ett företag skulle avslutas och på Arboga Tidningsredaktion där jag då var anställd, tog kontakt med tryckeriets ägare för ett reportage. Vem hade kunnat ana att den där dagen sent på året 2013 skulle få sådana avgörande konsekvenser för resten av mitt liv. 

Tid bokades och jag klev in genom dörren till det mer än 40 år gamla tryckeriet, inhyst i gamla Apotekslokalen på Östra Nygatan med kamera och reporterblock i högsta hugg. Jag togs emot av paret Hjalmarsson som nu tagit beslutet att gå i pension. Över en kopp kaffe och fikabröd från Håges, fick jag höra deras historia hur de kom att ta över den gamla Skrivbyrån, säga upp sina jobb och säga ”Det får bära eller brista”.

Men nu var det dags. Känslorna var naturligtvis mycket blandade. Frihet till slut efter ett långt yrkesliv, men lite sorg över att lämna det gamla. 

Några självklara frågor ställde jag också: Men hur går firman? ”Jo tack, det går ok. Går att leva på helt klart”. Vill inte dottern ta över då? ”Nej, hon har annat att göra så det fungerar inte”. Och så kom det: ”Du kanske vill ta över?”

Livet tog en tvär vändning i det ögonblicket. Jag satt vid fikabordet med detta sympatiska tryckarpar och tittade ut över tryckeriet som plötsligt hade landat i mitt knä. En tidningsman med helt eget tryckeri.

Många år senare har det hänt en hel del på Skrivbyrån, eller AB Sparven & Co – Arboga Skrivbyrå, som vi heter i dag. Kunderna finns kvar, fler har det också blivit. Omsättningen ökar och framför allt, den digitala eran har erövrat Skrivbyrån.

Den gedigna erfarenhet som Anita och Conny Hjalmarsson hade skaffat sig under åren på Arboga Skrivbyrå, finns kvar här efter en nogrann och generös överlämning under våren 2014. Det jag tog med mig från min tidigare yrkesvana var den digitala kunskapen, vanan och skickligheten i de digitala designprogrammen.

Lusten till layout och design följde naturligtvis också med, liksom kunskapen att skriva och fotografera efter många många år som skrivande, fotande och redigerande journalist, bland annat på Arboga Tidning. Från att ha varit ett renodlat tryckeri är nu Skrivbyrån en fullfjädrad kompetent reklambyrå redo att hjälpa till med att berätta just din historia.

Joakim Sparv

"Jag har älskat layout och redigering av tidningar hela mitt yrkesliv. Att få möjlighet att själv ta sådana uppdrag känns oerhört lyxigt”

Lora Spielberg

"Vestibulum dapibus odio at nisl consequat, in semper augue auctor. Duis risus felis, pulvinar quis tempus vitae”

Stäng meny